Uppvärmning – Generell & specifik uppvärmning

Uppvärmning är väldigt bra, och viktigt att utföra inför dina träningspass. Oavsett träningsform och sport.

Idag är uppvärmning något som de allra flesta, oavsett idrottsbakgrund är bekanta med. Inte bara hjälper uppvärmningen i ett skadeförebyggande syfte. Uppvärmningen påverkar även hur du kan prestera under aktiviteten.

Uppvärmning - bästa uppvärmningen

Specifik och generell uppvärmning

Det finns olika typer av uppvärmning. En vanlig uppvärmning är den så kallade generella uppvärmningen. Denna typ av uppvärmning ökar kroppens värme, och förbereder kroppen bättre inför träningspasset. Löpning, cykel, crosstrainer eller andra pulshöjande uppvärmningsformer är exempel på generell uppvärmning.

Den bästa uppvärmningen är när du målmedvetet kombinerar generell- och specifik uppvärmning. Den specifika uppvärmningen är inriktat mot de muskelgrupper som kommer ställas inför störst utmaning under dagens träningspass.

De allra flesta träningspass saknar en genomtänkt uppvärmning, anpassat efter passet som ska tränas just den dagen. Det vanligaste är vanligt att använda samma typ av uppvärmning inför varje träningspass. Oavsett moment eller typ av pass. Detta är ett stort misstag.

En korrekt och noga planerad uppvärmning förbereder leder, förhindrar skador och får kroppen i sin optimala arbetstemperatur.

Om den generella uppvärmningen

En generell uppvärmning är den uppvärmning som går ut på att nå optimal temperatur i kroppen för arbete, prestation och utmaning. Detta är sådan uppvärmning där den tränande ofta står 10 minuter på löpband, cykling, crosstrainer eller liknande som uppvärmning.

Generell uppvärmning är en bra grund,- dock utan en specifik uppvärmning som komplement så blir det inte en tillräcklig uppvärmning process.

Den specifika uppvärmningen

Den specifika uppvärmningen går ut på att förbereda de muskelgrupper och kroppsdelar som ska användas under träningspasset. Detta gör du för att öppna upp musklerna, få in blod i dom och förbereda rätt typ av muskelgrupper till rätt typ av träningspass..

Den bästa uppvärmningen

Sammanfattningsvis i artikeln ska vi förklara vad som egentligen räknas som en bra uppvärmning inför exempelvis styrketräning, generell användning av kroppen och högintensiv träning.

Det bästa för din uppvärmning är att kombinera generell och specifik uppvärmning. Samt att du separerar tiderna du stretchar dina muskelgrupper till separata tillfällen, och inte som en del av varje uppvärmning. Dock, att utföra rörlighetsövningar som en del av din uppvärmning är väldigt användbart. Uppvärmningsövningar som ställer krav på rörligheten av den muskelgrupp som du ska träna den dagen är väldigt bra. Det kan exempelvis vara olika typer av kettlebellövningar, gummibandsövningar och hantel samt skivstångsövningar som ställer krav på rörlighet och drar ut muskelgruppen.

Hur mycket bör jag värma upp?

Hur mycket som du behöver värma upp inför ditt träningspass beror mycket på hur tungt du tränar, just det passet. Om du ska träna övningar, rörelsebanor eller träningsformer som din kropp inte är van vid så är alltid en mer noga och detaljerat uppvärmning fördelaktig att implementera.