Loading...

Periodisk fasta – 5 upplägg med periodisk fasta

Periodisk fasta är när du inte äter eller dricker något som innehåller några kalorier under ett visst antal timmar.

5 olika typer av upplägg med periodisk fasta

När periodisk fasta används som träningsdiet är 16:8 den absolut vanligaste metoden.

Du fastar då under 16 timmar och äter hela ditt näringsintag under 8 timmar.

Andra vanliga metoder vi kommer gå igenom längre ned är 5:2 fasta, varannan dags fasta, warrior fasta och och eat-stop-eat.

Periodiska fastans utveckling senaste åren

Under det senaste åren så har periodisk fasta blivit en snabbt växande diet som tagit världen och då framförallt fitnessvärlden med storm.

Detta delsvis för att periodisk fasta har förenklat allt arbete som det har krävts för många atleter med 5-6 måltider per dag och istället bevisat att det räcker gott och väl med 1-3 måltider per dag under ditt ät mönster.

[Läs: 61 tips för ökad fettförbränning]

Fem olika typer av periodisk fasta

1. 16:8 fasta

16:8 går ut på att du fastar under 16 timmar och sedan har ett så kallat ”fönster” på 8 timmar då du får äta och dricka vad du vill (sund mat självklart rekommenderas).

16 timmar kan kännas som en mycket lång tid utan mat, men tanken är att du förlägger ditt ätarfönster under eftermiddagen och kvällen och således fastar under sena kvällen, natten och morgonen – då du normalt ändå inte äter särskilt mycket.

2. Eat stop eat

Varianten Eat Stop Eat innebär att du under 48 timmar per vecka ska vara helt fastande.

Vilka dagar du väljer spelar ingen roll, men det är inte rekommenderat att fasta två dygn på rad. Fastan är då uppdelad på 2 st 24 timmars perioder.

3. 5:2-fastan

5:2-fastan har fått ett enormt genomslag på senare tid.

5:2-fastan går ut på att du under fem dagar i veckan äter som vanligt för att under två dagar drastiskt minska på ditt kaloriintag genom att enbart äta två eller tre mycket små mål.

4. The Warrior diet

The Warrior diet är den diet som på pappret är den mest krävande.

För denna variant av periodisk fasta ska ditt ätarfönster nämligen vara maximalt fyra timmar per dygn. Under dygnets resterande 20 timmar ska du vara fastande.

5. Varannandags-fasta

Med varianten varannandags-fasta ska du vara helt fastande i 24 timmar för att sedan nästa dygn återgå till en mer normal kosthållning.

Denna variant är den som har den svagaste vetenskapliga grunden och är självklart också den som kan upplevas som mest smärtsam.

Vi använder cookies! Fortsätter du att använda webbplatsen accepterar du att cookies används. Ok