Militärpress: För starka axlar och träning av överkroppen

Militärpress är en effektiv styrketräningsövning som utförs med skivstång. Militärpress är en övning som i stort sett tränar hela kroppen och framförallt överkroppen.

Militärpressar med vikter ansträngande för dig kopplar in större delen av kroppens muskler, framförallt mage, bål, axlar, bröst och triceps.

Militärpress

För att få starka, explosiva och vältränade axlar så är militärpress nästan ett måste i ditt träningsprogram.

Så här tränar du militärpress utan att skada dig:

Tips 1/4

Ställ in så att skivstången ligger i brösthöjd placerat i ställningen. När du har ställt in vikter och hittat rätt höjd så greppar du skivstången med ett pronerat grepp (Pronerat grepp är när du har skivstången greppad med handflatorna ifrån dig.).

Tips 2/4

Böj lätt på dina knän, dra upp/fram armbågarna något och låt skivstången vila på ditt övre bröstben. Ta sedan ett steg bak och placera bägge fötterna i höjd med varandra (axelbrett avstånd).

Tips 3/4

Pressa upp skivstången ovanför ditt huvud, låt skivstången gå nära ditt ansikte på vägen upp för att sedan i slutläge befinna sig rakt ovanför ditt huvud.

militärpress - pressa fram huvudet

Efter skivstången passerat ditt ansikte så kan du med fördel trycka fram huvudet något för att få skivstången på rakare armar ovanför ditt huvud,

[se bild ovan].

Tips 4/4

Sänk stången långsamt och kontrollerat tillbaka till bröstet. Har du tunga vikter så kan du med fördel fånga upp vikten genom att böja på knäna i samma veva som stången landar mot skivstången för att fördela vikten.

Militärpress – En basövningar som går att variera hejvilt:

Det finns flera olika varianter till militärpress, du kan antingen välja ett annat alternativ om du idag inte kan utföra militärpress korrekt eller om du bara vill variera din träning mer:

Sittande militärpress

sittande militärpress

Axelpress med hantlar, sittandes eller ståendes:

axelpress med hantlar

Se vår guide i axelpress

Tips; Den här övningen kan göras både ståendes och sittandes, gör du den sittandes så undvik att använda ryggstödet.

Militärpress – Videoinstruktion

Email
Tweet
Share