Kost för att bygga muskler

Kost för att bygga muskler. Vi går igenom bra råvaror och ger dig konkreta tips som du kan använda i ditt kostschema för muskeltillväxt. Guiden riktar sig både till killar och tjejer som vill bygga muskler.

Mat som bygger muskler

Kroppsbyggare, fitnessatleter, personliga tränare och dietgurus kommer att säga dig en sak:

Kosten är minst 50 % av de resultat som du får.

Vi håller med. För att du ska kunna återhämta dig från träningen så behövs mat, om du ska öka din muskelmassa behöver du äta mer. Ska du minska i vikt behöver du äta mindre.
Tips:  27 tips som hjälper dig att öka din muskelmassa

Mat för att bygga muskler

Att äta tillräckligt med protein är nödvändigt för att bygga nya muskler

En väldigt viktig del av kroppsbyggning, träning och att utveckla en bra fysik är att äta tillräckligt med protein. En rekommendation är att du äter minst 2 g protein per kilo kroppsvikt.
Rekommendationerna av mängden protein som du bör äta kan variera, personligen skulle jag ange att det bästa är att ligga kring 2,5 g per kg kroppsvikt och att du går som högst till 3 g per kg kroppsvikt.

Kaloriöverskott för ökad muskelmassa

För att din kropp ska anse sig ha råd att låta dina muskler växa måste du täcka ditt energibehov och desutom ha ett överskott utöver ditt energibehov.

Muskler kostar energi såväl att bära som att bygga upp så din kropp kommer inte vilja öka muskelmassan om ”hen” känner att ”hen” inte har råd att bära dessa på grund av näringsintaget som du tillgodoser din kropp med.

Detta är anledningen till att 500-1000 kcal extra per dag kan ge väldigt dramatiska resultat eftersom din kropp plötsligt har blivit bortskämt och har råd att sätta igång med muskelarbetet och börja lägga fokus på det som enligt din kropp är mindre viktigt, exempelvis underhålla och låta musklerna växa.

Var inte rädd för kolhydrater – De fyller en viktig funktion!

Det är viktigt att du har kolhydrater i din kostplanering så att du kan lagra glykogen i dina muskler vilket senare kommer att användas som energi under din träningspass.

Om du inte äter tillräckligt med kolhydrater så kommer du troligtvis inte att kunna träna tillräckligt hårt för att bygga upp en nämnvärd muskelmassa. En rekommendation för att bygga muskler är att din diet innehåller mellan 40 – 60 % kolhydrater eller kring 1500 kalorier från kolhydrater.

Ät nyttigt fett

Allt fett är inte bra men många fettkällor är riktigt bra för många saker, exempel på några bra fettkällor är:

  • Jordnötter
  • Avokado
  • Nötter
  • Sojaprodukter
  • Fiskolja

Se till att du äter tillräckligt med fibrer

Det är viktigt att äta tillräckligt med grönsaker för att du ska få i dig fibrer och vitaminer.

Dessa fibrer hjälper dig att rena din kropp och är allmänt bra för din hälsa.

Drick mycket vatten under dagen

Att inte dricka tillräckligt med vatten är inte bra för något, varken för din muskelmassa, fettförbränning eller allmänna hälsa.

Se till att du alltid har en vattenflaska med dig under dina träningspass och att du följer rekommendationen av 2,5 – 3 l vatten per dag för män och 2 – 2,2 liter per dag för kvinnor.

Få hjälp att bygga muskler

Personlig träning online specialiserat för ökning av muskelmassa och styrka. Ditt tränings- och kostupplägg skräddarsys unikt efter just dig, dina träningserfarenheter, förutsättningar och mål.
Läs mer om vårt muskelprogram..

Genom att surfa vidare godkänner du att privatetrainingonline använder kakor mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng