Gurkmeja | Biverkningar & 11 fördelar med gurkmeja

Vad är gurkmeja bra för, vilka är fördelarna och finns det några biverkningar?

Gurkmeja är mycket omtalad krydda för sina stora positiva hälsoegenskaper.

I denna artikel går vi igenom vad gurkmeja är bra för och vilka biverkningar som du kan uppleva från ett för stort intag av gurkmeja.

Gurkmeja

Biverkningar av gurkmeja

Gurkmeja är en kraftfull antioxidant och har idag inga kända biverkningar. Så länge du inte äter det i väldigt stora mängder.

Då kan biverkningar som diarré, huvudvärk och sänkt blodtryck upplevas.

Fördelar och vad gurkmeja är bra för

Vi kommer gå igenom de 11 primärt största fördelarna med gurkmeja. Det finns många fler än så, gurkmeja är ett väldigt omtalat hälsoämne som använts länge inom flera kulturer.

1. Gurkmeja – Hjärta och blodcirkulation

Flera av de studier som gjorts på gurkmeja har visat att ett dagligt intag kan sänka det skadliga kolesterolet samt förhindra åderförkalkning.

2. Gurkmeja – Bra för att förebygga depressioner

Tidningen ”Phytotherapy Research”  publicerade en studie som genomförts med 60 frivilliga volontärer där samtliga var diagnostiserade depressionssymtom.

I studien visade det sig gurkmeja inte enbart vara bra mot just depressioner, utan även att gurkmejan kunde ge lika bra resultat som vissa receptbelagda mediciner.

3. Gurkmeja – Förebygger Alzheimers

Bland gurkmejans allra kraftfullaste hälsoeffekter är de positiva effekterna på vår hjärna.

Enligt flera studier hjälper kryddan att förebygga kognitivt nedbrytande åkommor som exempelvis Alzheimers.

I studier som gjorts på möss så har gurkmeja visat sig utveckla färre ”byggstenar” för alzheimers där möss som inte fick någon gurkmeja.

4. Gurkmeja – Antiinflammatoriskt

Den mest omtalade och effektfulla fördelen av gurkmeja är dess anti-inflammatoriska egenskaper.

Kurkuminet i gurkmejan bekämpar och förebygger inflammationer.

Kroppen blir på så sätt mindre mottaglig för kroniska sjukdomar och kan bättre läka de redan befintliga inflammationerna.

5. Gurkmeja – Bra för magen

Under tidigare 90-talet så visade studier att gurkmeja var markant effektivare än placebo tabletter när det kom till att minska förbränningssymptonsproblem som brännande magkänsla.

Detta beror på gurkmejans anti-inflammatoriska egenskaper som hjälper magen och tarmsystem att bränna maten och dess bakteriekultur effektivare.

6. Gurkmeja – Kan förebygga cancer enligt studier

En av de absolut mest analyserade, studerade och forskade områdena är gurkmeja och dess effekt mot cancer.

Mycket har visat att gurkmeja är bra för att förebygga cancer av olika slag och detta forskas flitigt på, senast i ”Cancer reserach UK”. Det har via studier visat sig att gurkmeja kan visa upp positiva effekter när det kommer till cancerceller, och detta framförallt när det gäller tillväxt av bröstcancer.

7. Gurkmeja – Förebygger diabetes

Gurkmeja är som vi nämnde ovan bra för blodtryck, blodcirkulation och hjärta.

Genom att minska blodsockret så förbättras insulinkänsligheten vilket är mycket positivt för att förebygga och förbättra diabetes.

8. Gurkmeja – Agerar smärtstillande

Gurkmejan innehåller smärtstillande och anti-inflammatoriska egenskaper.

9. Gurkmeja – Förebygger och hjälper mot ledbesvär

Användningsområdena för gurkmeja är många.

En av de vanligare är mot ledbesvär och ledsmärtor.

Det finns idag många människor som fått hjälp med sina pågående ledbesvär och smärtor med extra tillskott av gurkmeja.

10. Gurkmeja – Positivt för prostatan

Foskare har kommit fram till att gurkmeja, eller mer exakt kurkumin kan hjälpa att förebygga och behandla prostata cancer.

11. Gurkmeja – Hjälper att rensa levern från gifter

Gurkmejan tillför mycket positivt till leverns arbetsuppgifter.

Gurkmejan kan göra levern bättre på att rensa din kropp från gifter och hålla levern under optimal hälsa.

Hur du ska dosera gurkmeja

1-3 matskedar gurkmeja per dag ger bra skydd och god effekt. Säkerställ att mängden är 300-600 mg per dosering.

Så här ska du få i dig gurkmeja

Osäker på hur du ska få i dig den starkfärga gurkmejan?

Vi ger dig konkreta tips på hur du kan äta och få i dig gurkmeja!

Krydda maten med gurkmeja

Gurkmeja är en krydda som du kan tillsätta till många rätter för att få en kryddigare smak, finare färg och hälsosammare mat.

Tillsätt gurkmeja i ditt té

Gurkmeja är perfekt att lägga i tét.

Häll upp en mugg med varmt vatten och tillsätt en sked nedsmulad gurkmeja.

Låt det ligga i det varma vattnet i ett par minuter för att gurkmejan ska lösa upp sig i vattnet.

Tillsätt gärna extra tépåse, honung eller lime.

Svälj det i kapselform

Ett enkelt sätt att säkra sitt intag av gurkmeja är i tablettform.

Du kan idag köpa gurkmeja i många av landets hälsobutiker.

Gurkmeja – Förvaring

I kapselform kan du förvara burken i ditt vanliga skåp.

I nedsmulad form är det bäst att förvara gurkmejan på en mörk, sval och torr plats. Förslagsvis skafferiet.

Om du har gurkmejan framme och den blir alltför syresatt så kommer pulvret, smaken och utseendet att försämras.