fbpx
Loading...

Fettkällor för din träning – Ät rätt sorts fett när du tränar

Fett är en av de tre grundläggande nutrienterna som ingår i kolhydrater, protein och fett.

Fettkällor innehåller till skillnad från kolhydrater och protein som innehåller 4 kcal per gram, hela 9 kalorier per gram.

Därför ska du äta tillräckligt med fett

träning - fett i kosten för din träning

Fettrik kost kan minska skaderisken

Att äta fettsnålt och träna mycket har visat sig öka skaderisken.

Anledningen till detta är att fettkällor bygger upp musklernas cellmembran vilket gör att muskelcellerna blir mer hållbara.

För lite fett i kosten ger skörare muskelfibrer vilket kan resultera i att musklerna blir lättare att ”dra sönder”. Även eftersom fettkällor är såpass energirikt så innebär det ofta att en fettsnål kost även är en energifattig kost, vilket även det i sin tur leder till en svagare och känsligare kropp.

Hjälper till i muskeltillväxt och återhämtning

Det är lättare att utveckla större muskelmassa, förbättra styrkan och explosiviteten om din kost innehåller olika fettkällor.

Fettet hjälper produktionen av kroppens mest muskeluppbyggande hormon vilket är testosteron. Det är testosteron som gör att musklerna blir villiga att växa och bygga sig större och starkare.

Hur mycket fett bör jag äta?

Minst 20-25 procent av energin i maten bör komma från fett när du vill bygga muskler.

En del studier tyder på att 40% fett kan vara en ännu bättre nivå att ligga på om du vill bygga muskler, men ofta är en start från 20% perfekt.

Olika fettkällor – Enkelomättade, fleromättade och mättat fett

Vi har tre huvudtyper som är bra att känna till: mättade fetter, enkelomättade fetter samt fleromättade fetter.

Både för hälsan, formen och prestationsförmågan är det bra att lägga fokus på att få i sig mer av de två sistnämnda.

Vad är mättat fett?

Mättat fett – Mättade fettsyror dominerar i livsmedel från djurriket, det vill säga kött, ägg och mejeriprodukter.

Vad är enkelomättat fett?

Enkelomättat fett – Ett enkelomättat fett är ett fett där de ingående fettsyrorna är enkelomättade, det vill säga att det finns en, och endast en, dubbelbindning i deras kolkedjor. Ett exempel på en enkelomättad fettsyra är oljesyra. Enkelomättade fetter finns i bland annat olivolja och rapsolja.

Vad är fleromättat fett?

Fleromättat fett – De viktigaste fleromättade fetterna heter omega-3 och omega-6. Omega-3 och omega-6 är egentligen namn på två familjer av fleromättade fetter. I dessa familjer ingår olika långa fettsyror som har olika funktion i kroppen. Fleromättat fett får du i dig via exempelvis fet fisk, valnötter med flera.

Vi använder cookies. Ingen personlig data lagras. Ok